Discreet en gastvrij Bulgarije - 9 dagen

Aanbod reizen > Discreet en gastvrij Bulgarije - 9 dagen >
Vanaf1920
24/08/2020

GRATIS
Alle toegangsprijzen, proeverijen en excursies vermeld in het programma

 

Dag 1 | Brussel - Sofia - Pravets - Veliko Tarnovo

In de luchthaven van Sofia worden we verwelkomd door de lokale Nederlandstalige gids. We rijden naar Pravets voor de lunch en bezoeken het geboortehuis van de oud communistische leider Todor Zhivkov. Verder naar Veliko Tarnovo. Diner en logies.


Dag 2 | Veliko Tarnovo - Arbanasi - Veliko Tarnovo
We besteden aandacht aan Veliko Tarnovo, een van de mooiste en oudste steden van Bulgarije. Tijdens onze wandeling vergapen we ons aan de rijkdom van de historische gebouwen in de voormalige tsarenstad. Hoogtepunt is de middeleeuwse vesting Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad met adembenemende uitzichten. In de roemrijke burcht treden we in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven de oude glorie. In de namiddag ontdekken we het museumdorpje Arbanasi. In deze zomerresidentie van de oude tsaren aanschouwen we de rijkdom in de vele huizen verfraaid met houtsnijwerk. We bezoeken de indrukwekkende, half in de grond gebouwde Geboortekerk van Christus en het Konstantsalieva Kashta, een van de grootste en oudste koopmanshuizen dat het leven van de rijke handelaren vertelt. In Veliko Tarnovo dineren we in een restaurant buiten ons hotel. Logies.


Dag 3 | Veliko Tarnovo - Etara - Kazanlâk - Plovdiv
Na het ontbijt rijden we naar Etara, het enige etnografisch openluchtmuseum in Bulgarije. In een decor van veelkleurige huizen zien we ambachtslui die aan de slag zijn met goud, zilver, koper en leder. We steken de Shipka pas over en doorkruisen het mooiste deel van het Balkangebergte, tot de Russisch orthodoxe kerk van Shipka. De schittering van de goudkleurige koepels is al kilometers ver te zien. Tegen de middag zijn we in Kazanlâk, het centrum van de Rozenvallei en van de Thracische koningen. Na de lunch bezoeken we een imposante Thracische graftombe. Vervolgens rijden we naar Plovdiv voor diner en logies.


Dag 4 | Plovdiv - Bachkovo klooster - Plovdiv
Deze voormiddag maken we een reis door de tijd in Plovdiv met haar klinkerstraatjes en kleurrijke woningen. We zien fraaie koopmanshuizen uit de Bulgaarse renaissance, het Romeins amfitheater uit de 2e eeuw, het etnografisch museum en enkele mooie orthodoxe kerken, met als hoogtepunt de ‘frivole’ Sv. Konstantin i Helenakerk met prachtige iconen. Tegen de middag nemen we deel aan een wijndegustatie en lunch in een van de beste wijnhuizen van het land. Nadien bezoeken we het Bachkovo klooster aan de voet van het Rodopegebergte en bekend om zijn fresco’s, oude iconen, manuscripten, juwelen en munten. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de fraaie architectuur met twee binnenplaatsen, elk met een eigen kerk. Terug in Plovdiv dineren we in een restaurant buiten ons hotel. Logies.


Dag 5 | Plovdiv - Avramovo - Bansko
We verlaten Plovdiv en rijden naar Velingrad waar we kennismaken met de tapijtweverij. In een kleine fabriek maken enkele dames met veel liefde en zorg echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele wereld, waaronder het Engelse koningshuis. Na de lunch nemen we de smalspoortrein die ons door een prachtig landschap naar Avramovo voert, op 1267 m hoogte. Vandaar gaan we naar Bansko, gelegen aan de voet van Pirin hooggebergte en het hele jaar door een ware trekpleister. Diner in een lokale mehana met live orkest en folklore muziek. Logies.

 

Dag 6 | Bansko - Dobarsko - Bansko
Na het ontbijt kuieren we door het gezellige centrum van Bansko. De tijd lijkt hier stil te staan. Vervolgens bewonderen we in het bergdorpje Dobarsko de Teodor Tiron i Teodor Stratilat kerk, waar een mooi verhaal aan verbonden is. We gaan lunchen bij de zingende oma’s van Dobarsko, een zang-/dansgroep die de oude folklore en tradities in ere proberen te houden. Terugrit naar Bansko voor diner en logies.


Dag 7 | Bansko - Rila - Sofia
Vandaag ontdekken we de parel op de Bulgaarse kroon: het indrukwekkende Rilaklooster, ingebed in het Rilagebergte. Binnen de muren van dit architecturale wonder vergapen we ons aan de vele kleurige arcades en een schat aan fresco's en iconen. De Mariakerk met haar vijf koepels is hét pronkstuk. Ook het museum en de kloosterkeuken zijn een streling voor het oog. In de directe omgeving gaan we forel eten voor we naar Sofia rijden. Diner en logies.


Dag 8 | Sofia
De sprankelende hoofdstad aan de voet van het Vitosha gebergte, is al eeuwen het kruispunt tussen West-Europa en het Oosten. Vele volkeren lieten hun sporen na en tot vandaag is er een mooie mix van diverse culturen. We starten met een bezoek aan de neobyzantijnse Alexander Nevski-kathedraal met de vergulde koepels, en in de crypte een schitterende iconengalerij. Andere bezienswaardigheden zijn de Sv. Sofiakerk, de Joodse synagoge, het neoclassicistische Nationaal Theater, de ruïnes van de oude stad Serdica en de Sv. Georgikerk midden van een rotonde. In de namiddag bent u vrij om op eigen tempo de communistische kunst en architectuur te ontdekken of een van de indrukwekkende musea te bezoeken. Diner in een restaurant buiten ons hotel. Logies.


Dag 9 | Sofia - Brussel
Tijdens de laatste vrije uurtjes kunt u de middeleeuwse Boyanakerk en/of het Nationaal Historisch Museum bezoeken waar meer dan 65.000 kunstvoorwerpen, u een goed beeld geven over de Bulgaarse geschiedenis. In de namiddag volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.


TIPS!
In Bulgarije is het 1 uur later dan in België.
Munteenheid: lev (BGN)
Geld afhalen aan een geldautomaat: Gebruik uw debetkaart van Bancontact/Maestro en haal in één keer voldoende af dan verschillende keren een klein bedrag.
Betalen met uw kredietkaart – Visa/MasterCard/American Express – in winkels, restaurants, hotels… is de goedkoopste optie.
Voorzie een warme trui en stevige wandelschoenen.

Inbegrepen

Vlucht heen en terug
Vervoer lokale autocar
Nederlandstalige lokale begeleiding
Volpension vanaf de lunch van de eerste t/m de lunch van de laatste dag, inclusief 1 flesje mineraalwater per persoon

Audiofoon

Alle taksen

Niet inbegrepen

Fooi lokale gids en chauffeur

Annulerings- en bijstandsverzekering

Hotel ***/****
Verblijf in zeer comfortabele en sfeervolle accommodaties, die zorgvuldig geselecteerd zijn, zodat u na uw bezoeken volop kunt genieten van de faciliteiten. In het binnenland wordt er meestal verbleven in leuke, kleinschalige hotels, waar u optimaal kunt genieten van het dorpsleven, het eten, de cultuur, de natuur en de gastvrije bevolking. In de steden verblijft u in goede middenklasse hotels, waar mogelijk, op loopafstand van het centrum en alle bezienswaardigheden. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer met bad/douche. Niet alle hotels hebben een lift, maar er is altijd een kofferservice aanwezig (€ 2 per hotel per persoon). De meeste hotels hebben een airco of ventilator, behalve de hotels in de bergen waar het niet nodig is. Er zijn geen triple kamers beschikbaar.
Hotel ***/****